Horvátország 2020-tól új munkaszüneti napot vezet be. Ünnepnapok és pirosbetűs ünnepek, munkaszüneti napok Horvátország 2020-as naptára szerint.

Munkaszüneti napok 2020 – Horvátország

január 1., szerda – Újév napja

január 6., hétfő – Vízkereszt

április 12. és 13., vasárnap és hétfő – Húsvét

május 1., péntek – A munka ünnepe

május 30., szombat – Köztársaság napja

június 11., csütörtök – Úrnapja

június 22., hétfő – Antifasiszta felkelés napja

augusztus 5., szerda – Győzelem napja

augusztus 15., szombat – Nagyboldogasszony napja

október 8., csütörtök – Függetlenség napja

november 1., vasárnap – Mindenszentek

november 18., szerda – Vukovar és Skrabinje áldozatainak emléknapja

december 25. és 26., péntek és szombat – Karácsony

Az év első napját követően, január 6-a az év első munkaszüneti napja, mely 2020-ban hétfőre esik. Ez a nap Vízkereszt napja (vagy három királyok napja, ahogyan horvátul nevezik) és egyben az ortodox pravoszláv vallásúak szentestéje. Természetesen január elseje is ünnepnapnak minősül, Újév napja 2020-ban szerdára esik.

Február és március hónapok 2020-ban Horvátország lakói számára munkaszüneti napok nélkül telnek. A legközelebbi ünnepre áprilisban kerül sor, ez pedig a Húsvét április 12. és 13-án.

Horvátország is munkaszüneti nappal ünnepli a munkát május 1-én, mely 2020-ban péntekre esik.

Újdonság, hogy a Köztársaság napját 2020-tól ismét május 30-án ünneplik. 1990-ben szimbolikusan ezen a napon szakított Horvátország a kommunizmussal és ekkor alakult az első többpárti parlament.

Június 11-én ünneplik Úrnapját, mely 2020-ban csütörtökön van.

Ezen kívül júniusban még egy munkaszüneti napot ünnepel Horvátország: június 22. tartják az Antifasiszta felkelés napját, mely hétfőre esik.

Horvátország a júliusi hónapot ünnepnapok nélkül tölti, augusztusban pedig ismét két pirosbetűs ünnep lesz. Az egyik augusztus 5-e szerda, a Győzelem napja, ekkor az 1995-ös Vihar hadművelet eseményeire emlékeznek. Nagyboldogasszony napja szintén ünnepnap, mely augusztus 15-én van és 2020-ban szombati napon ünneplik.

Szeptember munkaszüneti és ünnepnapok nélkül telik, majd október 8-án a Függetlenség napját ünneplik, mert 1991-ben ezen a napon hozták a horvát parlamentben azt a döntést, hogy az egykori Jugoszláviával megszüntetnek minden államjogi kapcsolatot.

November elseje, Mindenszentek napja, 2020-ban vasárnap lesz. 2020-tól egy új ünnepnapot is bevezetnek, mégpedig november 18-át – ekkor emlékeznek Vukovar és Skrabinje áldozataira.

A következő ünnep pedig decemberben a karácsony, mely két pirosbetűs napot jelent a naptárban és 2020-ban péntekre és szombatra esik.

Tudtad, hogy Horvátország homokos strandokkal várja a kisgyermekes családokat? Bogarászd végig listánkat itt!