Határátlépés Horvátország felé, beutazás Horvátországba.

A legfrissebb információk

Utazás előtt mindig érdemes ellenőrizni az éppen aktuális változásokat, intézkedéseket, esetleges szigorításokat Magyarország Konzuli Szolgálatának oldalán, mely magyar nyelven elérhető, míg angolul a koronavirus.hr oldalon tájékozódhatunk.

A fent említett két oldal hivatalos forrás és részletesen tárgyalja a belépés feltételeit, az alábbiakban csak a legfontosabb tudnivalókat emeljük ki.

Milyen feltételekkel utazhatunk be Horvátországba?

A határátlépés Horvátország felé karantén nélkül lehetséges, amennyiben:

  • 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel vagy antigén alapú gyorsteszttel rendelkezünk (az alábbi dokumentum tartalmazza az elfogadott tesztek listáját)
  • nemrég átestünk a Covid-19 betegségen és igazolni tudjuk, hogy 180 napnál nem régebben, de a beutazás napjánál legalább 11 nappal korábban volt pozitív a tesztünk
  • igazolni tudjuk, hogy megkaptuk bármely Covid-19 elleni védőoltást: a második oltás után 14 nappal tesztelés nélkül átléphetjük a határt (Fontos, hogy legyen nálunk az oltási kiskönyvünk is, mert a védettségi igazolványon nem szerepel a második oltás dátuma!)
  • Gyermekeknek 7 éves korig fentiek közül egyik sem szükséges
  • beutazás előtt regisztrálni kell az entercroatia.mup.hr oldalon, ahol lehetőség van az igazoló dokumentumok feltöltésére is

Mik a hazautazás szabályai?

  • amennyiben van védettségi igazolványunk, nem kell karanténba vonulnunk hazaérkezéskor
  • ha nincs védettségi igazolványunk (tehát nem estünk át a Covid-19 fertőzésen és nem szeretnénk oltást), akkor itthon 10 napos karanténba kell vonulnunk, amit kiválthatunk ha negatív teszttel rendelkeznünk. A tesztet kint is elvégezhetjük, Horvátország kész átvállalni ennek költségét.

Lehet e már szállást foglalni Horvátországba?

Természetesen lehet, de arra érdemes figyelni, hogy foglalásunk díjmentesen lemondható legyen. Ha már döntöttél a horvátországi nyaralás mellett, akkor nézz szét a foglalható szállások között pl. itt. Ha még nem tudod melyik várost válaszd, gyűjts ötletet itt.

A cikk 2021. május 5-én frissült.