Booking.com

A Magyarországhoz legközelebbi tengerpart sok család számára fontos kérdés. Gyerekkel utazni nem is olyan egyszerű: fontos, hogy az utazás ne vegyen túl sok időt igénybe, mert a hosszú autóút türelmetlenné teheti őket. A gyerekek valószínűleg épp ugyan olyan jól tudnak szórakozni a Dunaparton, mint a tengerparton, de a szülők, felnőttek számára a tenger fontos szempont. Hogy a nyaralás az egész család számára jól induljon és jól is végződjön, összegyűjtöttük a Magyarországhoz legközelebbi tengerpartok listáját.

Hol van a legközelebbi tengerpart?

Ha közeli tengerpartot keresünk, akkor elsősorban három ország jöhet szóba: Szlovénia, Horvátország és Olaszország. Mindegyik országnak van olyan része, amelyik hazánkhoz közelebb esik, ennek köszönhetően nagyjából 5-6 órás autóúttal megközelíthetőek.

Horvátország közeli tengerpart szakaszai

Isztria közeli tengerpart
Strand az Isztrián (Kép: pixabay)

A magyar családok gyakran és szívesen nyaralnak a horvát tengerparton. A legközelebbi tengerparti város, Fiume (vagy horvát nevén Rijeka) például csupán 500 km-re található Budapesttől és végig autópályán haladhatunk. Ha tényleg a legrövidebb utat keressük egy tengerparti szállodához, akkor a Hotel Jadran lesz a nyerő, de ugyanilyen jó választás a Hotel Neboder vagy Hotel Continental is. Rijeka egy kikötőváros, ezért ha inkább egy csendesebb településen szállnánk meg, érdemes átnézni a Crikvenicai és az Abbáziai riviéra gazdag szálláskínálatát. Crikvenica igazi gyerekbarát strandokkal vár, van közöttük homokos, kavicsos, betonozott és itt található az egyik legismertebb kutyás strand is. Opatija (vagy Abbázia) pedig hangulatos villaépületeivel, sétányaival teszi különlegessé nyaralásunkat, strandjai között pedig szintén van gyerekbarát homokos, kavicsos vagy sziklás.

A legközelebbi horvát sziget Krk sziget és jó hír, hogy a Krk híd korábbi behajtási díját eltörölték, így már ingyenes a behajtás. A szigetre érkezve Omišalj az első település, majd következik Njivice és Malinska – mindhárom településen érdemes szállást keresnünk, mert a tengerparton találhatóak és később a szigetet is bejárhatjuk innen kisebb kirándulásokkal. Malinskaban a tengerparton található Luxury Hotel Riva az egyik legszínvonalasabb szálloda.

A tenger Krk szigetnél

Krk sziget szálláskínálatát tehát érdemes fontolóra venni, de az Isztriai-félsziget is sok érdekes látnivalót tartogat, ha a strandolás mellett szívesen kirándulnánk is a félsziget belsőbb részein. A legnagyobb isztriai tengerparti városok közül Pula a félsziget csücskében található, míg Rovinj és Poreč városok az Isztria nyugati részén. Gyermekkel utazók Medulin települést is kedvelik, mivel itt is található homokos strand. Az Isztria tengerpartja alapvetően sziklás, de ha kifejezetten homokos partot keresünk, vannak kialakított szakaszok, melyeket feltöltöttek homokkal.

Szlovénia tengerpartja

Szlovénia közeli tengerpart
Piran, Szlovénia (kép: pixabay)

A szlovén tengerpart mindössze 43 km hosszú és talán annyira nem is népszerű a magyar turisták körében, pedig viszonylag hamar megközelíthető. Egyik legszebb városa Piran, melynek hangulatos óvárosa egy kisebb szigetre épült, igazi mediterrán, olaszos stílusban sok keskeny sikátorral. Ha Piran vagy Portorož közelében foglalunk szállást, nem bánjuk meg, mert az óvárosba akár be is sétálhatunk esténként. Koper Szlovénia kikötővárosa, érdekessége, hogy a szlovén mellett itt az olasz a második hivatalos nyelv. Mivel ez egy kikötőváros, strandolni inkább a városon kívül tudunk. Izola 7 km-re található innen és itt található az egyik legjobb strand is az egész szlovén tengerparton. Ha egy kevésbé nyüzsgő helyen szeretnénk szállást foglalni, akkor Izola remek választás.

Olaszország, az Észak-adriai tengerpart

Olaszország közeli tengerpart
Bibione strandja (Kép: pixabay )

Időben és kilométerben ez már kicsit távolabb van, mint a horvát vagy szlovén tengerpart, de az olasz Adriának is van olyan része, mely nagyjából hétórás autóúttal megközelíthető. Ha gyerekkel vágunk neki a nyaralásnak, akkor Bibione például egy szuper célpont. Nem csak azért mert itt egymást érve sorakoznak a homokos strandok, de sok egyéb szórakozási lehetőséget is találunk gyermekeink számára, mint pl. csúszdapark, vidámpark. A lassan mélyülő homokos tengerpart megtalálható még LignanoCaorlePorto Santa MargheritaLido di Jesolo, valamint Cavallino településeken. Olaszország északi része azért is jó választás, mert Velencébe is el tudunk látogatni egy kirándulás alkalmával.

Ha tetszett a cikk, oszd meg barátaiddal is.