Booking.com

Rovinj látnivalók és strandok: Tudtad, hogy Rovinj pezsgő óvárosában egymást érik a látnivalók? Ráadásul mivel Magyarországhoz viszonylag közel helyezkedik el, nem kell annyira hosszan utaznunk, hogy megérkezhetünk csodás tengerpartjára. Budapesttől például 590 km-re található, ami még gyerekekkel is egy vállalható távolság. Az Isztriai-félszigeten fekvő Rovinj, Horvátország egyik legjelentősebb turisztikai központja, mivel számos kulturális és művészeti intézmény, iskola, galéria, tudományos intézetek otthona. Emellett fekvése, éghajlata, fejlett élelmiszeripara, borászata, halászata miatt is igen kiemelkedő turisztikai célpont.

Tipp: ha még nem tudod Rovinj melyik városrészén szállj meg, foglalj a Carrera utcához közel, nézd át a kínálatot itt!

Strandok Rovinj város és környékén

Rovinj és környékén találhatóak az Isztriai félsziget legszebb strandjai. A fürdési szezon már májusban kezdődik és eltart egészen október végéig. A strandok többsége kavicsos vagy sziklás és néhol betonozott, de előfordul a különböző típusok mixe is. Legismertebbek a Biondi, Balota, Mulini, Lone, Zlatni rt strandok, melyek a part mentén találhatóak. Ha vadregényes helyszínre vágyunk, egy 10 perces hajóúttal átruccanhatunk a közeli Sveta Katarina szigetre, ahonnan pont Rovinj óvárosára látunk.

Látnivalók Rovinj városban

Rovinj óvárosa

Rovinj óvárosának olasz elnevezése a Ruvigno nevet viseli. Az apró félsziget, ahol az óváros fekszik, a Szent Euphémia templom magasba emelkedő jellegzetes tornyával hívja fel magára a figyelmet. Romantikus hangulatú, szűk utcák veszik körbe a templomot – igazi mediterrán hangulat uralkodik itt. Az óvárosnak azon részén, ahol az első házsor közvetlenül a tengerpartra épült, nem lepődnek meg azon sem, ha viharos időben egészen az első emeletig felcsap a víz.

Szent Euphémia templom

A félsziget legmagasabb pontjára épült a Szent Euphémia templom, mely eredetileg egy Szent Györgynek ajánlott kápolna volt. 1178-ban átkeresztelték és átalakították Euphémia tiszteletére. Ekkor még egyhajós templom volt, később több átalakításon, nagyobbításon esett át. Jelenlegi formáját 1725-ben kapta. Harangtornyáról egy 2 méter magas Euphémai szobor néz a városra, mely szél hatására elfordul. A helyiek szóbeszéde szerint, ha Euphémia a szárazföld felé néz, esős időre számíthatunk, míg ha Olaszország irányában, akkor napsütés lesz. El tudod képzelni milyen lehet itt tölteni pár éjszakát? Nézd meg a szállásajánlatokat!

Óratorony és szökőkút

Rovinj óvárosának meghatározó épülete az óratorony, melyet egy szárnyas oroszlán díszít. A Gradski téren található vöröses építmény érdekessége, hogy korábban fogda működött alatta. Magát a tornyot még a 12. században emelték, az óra pedig a 14. századból származik. A Gradski teret még egy szökőkút is díszíti, amely egy fiút ábrázol hallal.

Városfalak és tengeri városkapuk

Történelmi látnivalók Rovinj városában: egykor Rovinjt városfalak vették körül, melyek az északi és déli oldalon még ma is láthatóak. A kora középkori és reneszánsz városfal annak idején hét városkapuval rendelkezett. Közülük ma három kapu maradt fenn: a Szent Benedek kapu, a Szent Kereszt kapu és a Fal alatti kapu.

Szent Kereszt templom

Közvetlenül a Szent kereszt Kapu mellett találjuk a Szent Kereszt templomot, mely egy egyhajós loggiás templom és a 14. századból származik. 1965-ben restaurálták. Loggiájában lapidárum található.

Kortárs művészeti galériák

Művészeti látnivalók Rovinj városában: Rovinj már több évtizede vonzza a művészeket, akik a nyári szezon alatt saját galériát üzemeltetnek. Közülük van, aki csak a nyarat tölti Rovinjban, van aki véglegesen itt telepedett meg. Ha szeretnétek megismerni és megérezni azt az inspiráló légkört, amelyben ők alkotnak, látogassátok meg valamelyik nyitott műtermet. A horvát művészek közül Branko Kolarić, Lada Luketić, Davor Rapaić, Nikola Ražov, Rajko Svilar nevével találkozhattok. Győrfi András magyar festőművész szintén saját műtermet tart fent Rovinjban.

Horvátország Kicsiben: Mini Croatia

Ha Rovinjban nyaraltok, feltétlenül látogassátok meg a Mini Croatia parkot és ismerjétek meg Horvátország legszebb részeit. Ebben a különleges parkban 5500 m2-es területen sétálhattok végig a teljes horvát tengerparton, miközben olyan ismert városok látványosságait tekinthetitek meg kicsiben, mint Dubrovnik, Split, Rijeka, Pula vagy épp Rovinj. Ezen kívül Horvátország kontinentális részeinek városaival is megismerkedhettek. A parkot kb. 40 perc alatt lehet körbejárni. A Park pontos címe: Turnina bb, Rovinj.

Akvárium Rovinjban

Ismerkedjetek az Adriai tenger élővilágával a rovinji akváriumban, mely még 1891-ben nyitotta meg kapuit, ezzel egyike a legrégebbi ilyen típusú intézményeknek a világon. Jelenleg a tengerkutató intézet részeként üzemeltetik, így nem csak turisták, de tudósok, kutatók is örömmel látogatják. A helyi élővilág állatai közül találkozhattok itt polipokkal, homárokkal, rákokkal, különböző algákkal, stb. Az akvárium célja, hogy látogatóinak minél élethűbben mutassa be a tipikus közösséget, mely az itteni tenger alatti élővilágot alkotja. Az Akvárium címe: Giordano Paliaga 5, Rovinj. Szállás az Akvárium közelében.

Batana ökomúzeum

A “batana” elnevezés egy tradicionális, fából készült csónakot jelöl. A múzeum ennek a különleges vízi járműnek a bemutatását tűzte ki célul, ezen kívül a halászathoz szükséges felszerelés és kellékek szintén bemutatásra kerülnek. 2020-ban az állandó kiállítás új köntöst kap, hogy minél modernebb és inspirálóbb módon mutassa be nem csak a batana csónakot, hanem az életérzést, mely körülveszi. Az ökomúzeum szerepel az UNESCO szellemi kulturális örökség védelmét célzó gyakorlatok nyilvántartásban. A múzeum pontos címe: Obala P. Budicina 2., Rovinj.

Szállás tipp Rovinj

Gondolom te is kedvet kaptál egy jó kis nyaraláshoz Rovinj városában, ami érthető – itt aztán nem fogsz unatkozni. Rovinj óvárosi apartmanok itt foglalhatók, vagy nézd át a szabad helyeket a lenti térképre kattintva.

Booking.com

+1 tipp

Ha szívesen bejárnád Rovinj környékét, feltétlenül látogass el két isztriai városba, melyek szintén sok-sok látnivalóval várnak: Pula és Poreč csak kb. fél órás autóútra találhatóak.