Booking.com

Nem újdonság, hogy a koronavírus nem csak egy egyszerű járvány. A Covid-19 már egy ideje világjárványként, pandémiaként szerepel a hírekben. Mindannyiunk életében jelen van és nyomot hagy. Ha nem is fertőződünk meg vele, velünk van, amikor belépünk a boltba, amikor tömegközlekedéssel utazunk vagy épp szeretnénk messzebbre utazni, világot látni, de nem tehetjük. Rendesen belemászott az életünkbe, és nap mint nap követeli, hogy figyeljünk, vigyázzunk, óvakodjunk. Összegyűjtöttünk néhány praktikus tanácsot, ha nem akarod a négy fal között tölteni ezt az időszakot.

Utazz itthon

A sokszor hangoztatott felszólítás továbbra is érvényes. A csapból is ez folyik, de ha belegondolsz, biztos neked is van olyan belföldi úti célod, ahol még nem jártál. Ásd bele magad Magyarország felfedezésébe! Rengeteg olyan része van hazánknak, melyet még nem ismersz, itt az idő, hogy ellátogass oda. Írj magadnak egy listát és még lehet, hogy a végére sem érsz, mire vége lesz ennek a hacacárénak. Szemezgethetsz innen is: Belföldi úti célok az őszi szünetre.

Utazz saját járművel

Ha teheted, kerüld a tömegközlekedést és utazz saját járműveddel. Ez lehet kerékpár, motor vagy autó, a lényeg, hogy ne legyél szoros kontaktban idegen emberekkel. A buszon vagy a villamoson nem mindig lehet betartani a sokat emlegetett védőtávolságot, hiszen más emberek viselkedésére nem tudunk hatással lenni. Ha nincs saját járműved, próbálj olyan időpontot választani, mikor kevésbé zsúfolt körülmények között utazhatsz.

Válassz olyan úti célt, ahol feltehetőleg nincs tömeg

Ez most igazán kedvez azoknak, akik amúgy is szeretnek sok időt tölteni a természetben. Legyen tavasz, ősz vagy nyár, ezek az évszakok mind nagyon kedvezőek ha túrázni, kirándulni indulunk. A téli túrától sem kell megijedni, egy jó meleg bakancs és megfelelő öltözet és már indulhatsz is. Ha vannak gyerekeid, ők egész biztosan élvezni fogják, hogy az erdőben, hegyen, völgyön nyomultok.

Legyen nálad mindig maszk és kézfertőtlenítő

A maszk használatáról sok vita folyt, hogy szükséges vagy nem, hasznos e vagy inkább árt. Mostanában mégis inkább a használata mellett érvelnek és van ahol kötelezővé is tették (pl. vásárláskor, tömegközlekedési eszközökön, színházban, moziban). Ha másért nem, legalább a büntetés elkerülése végett ajánlott hordani, de a józan paraszti ész szerint is kisebb mennyiségben terjesztesz bármit, ha rajtad van. És persze ne feledd a gyakori kézfertőtlenítést.

Legyél képben, kövesd az aktuális híreket

Ugye a törvény nem ismerése nem mentesít a betartása alól, van egy hasonló mondás. A koronavírus most olyan helyzetet idézett elő, hogy semmi sem biztos és az is napról napra változik. Érdemes tehát Neked is követned az aktuális híreket, nehogy egyszer csak meglepetés érjen. Itt találod Magyarország hivatalos tájékoztató oldalát a koronavírusról.

Tartsd be a hatóságok utasításait

Időnként mindenkinek nehéz, de ha határzár van vagy csak idősávokban járhatunk vásárolni, azt be kell tartanunk. Ez persze igényel némi odafigyelést, lemondást, de tiszteletben kell tartanunk ezeket az előírásokat.

Ne arra fókuszálj, hogy mi mindent nem lehet, hanem hogy mit lehet

Így Neked is könnyebb. Az emberek hajlamosak azon zsörtölődni, hogy hű, erről is meg arról is le kellett mondani, nekem ezt nem lehet, de rossz ez a maszk hordás meg hasonlók. Ez persze mind igaz, de mi értelme ezen kattogni? Igényel némi tudatos tervezést, de meg lehet találni az utazásnak, kikapcsolódásnak azt a módját, ami a jelenlegi helyzetben a legoptimálisabb.

Kiemelt kép: pixabay – fotoblend