Booking.com

Horvát ünnepek: Az alábbiakban a horvát nemzeti ünnepek, ünnepnapok és Horvátország munkaszüneti napok pontos dátumait mutatjuk be. Így szüneteltetik a munkát a horvátok.

Munkaszüneti napok 2021- Horvátország

január 1. – Újév napja

január 6. – Vízkereszt

április 4. és 5. – Húsvét

május 1. – A munka ünnepe

május 30. – Köztársaság napja

június 11. – Úrnapja

június 22. – Antifasiszta felkelés napja

augusztus 5. – Győzelem napja

augusztus 15., – Nagyboldogasszony napja

október 8. – Függetlenség napja

november 1. – Mindenszentek

november 18. – Vukovar és Skrabinje áldozatainak emléknapja

december 25. és 26. – Karácsony

Röviden a horvát ünnepnapokról

Az év első napját követően, január 6-a az év első munkaszüneti napja. Ez a nap Vízkereszt napja (vagy három királyok napja, ahogyan horvátul nevezik) és egyben az ortodox pravoszláv vallásúak szentestéje. Természetesen január elseje is ünnepnapnak minősül, Újév napja ugyanúgy pirosbetűs ünnep, mint nálunk.

Február és március hónapok munkaszüneti nap nélkül telik a horvátoknál, legalábbis 2021-ben. A legközelebbi ünnepre áprilisban kerül sor, ez pedig a Húsvét április 4. és 5-én.

Horvátország is munkaszüneti nappal ünnepli a munkát május 1-én.

Újdonság, hogy a Köztársaság napját 2020-tól ismét május 30-án ünneplik. 1990-ben szimbolikusan ezen a napon szakított Horvátország a kommunizmussal és ekkor alakult az első többpárti parlament.

Június 11-én ünneplik Úrnapját.

Ezen kívül júniusban még egy munkaszüneti napot ünnepel Horvátország: június 22.-én tartják az Antifasiszta felkelés napját.

Horvátország a júliusi hónapot ünnepnapok nélkül tölti, augusztusban pedig ismét két pirosbetűs ünnep lesz. Az egyik augusztus 5-e, a Győzelem napja, ekkor az 1995-ös Vihar hadművelet eseményeire emlékeznek. Nagyboldogasszony napja szintén ünnepnap, mely augusztus 15-én van.

Szeptember munkaszüneti és ünnepnapok nélkül telik, majd október 8-án a Függetlenség napját ünneplik, mert 1991-ben ezen a napon hozták a horvát parlamentben azt a döntést, hogy az egykori Jugoszláviával megszüntetnek minden államjogi kapcsolatot.

November elseje, Mindenszentek napja a következő horvát ünnep. 2020-tól egy új ünnepnapot is bevezetnek, mégpedig november 18-át – ekkor emlékeznek Vukovar és Skrabinje áldozataira.

A következő horvát ünnep pedig decemberben a karácsony, mely két pirosbetűs napot jelent a naptárban.

Még több Horvátország