Mivel Horvátország tengerparti részén már kora tavasszal is melegebb időjárás jellemző, mint hazánkban, érdemes az év első felében is meglátogatni csodás tájait. Különösen a kerékpározás és gyalogtúrázás szerelemesei élvezhetik kedvenc időtöltésüket a szebbnél szebb útvonalakon és kerékpárutakon, hiszen ekkor a legideálisabb az időjárás a természet felfedezéséhez. Ha tavasszal indulsz neki Horvátországnak, hasznos lesz számodra a következő beszámoló.

Milyen az idő Horvátországban tavasszal?

Hőmérséklet

Márciusban a tengerparton egyre inkább érezhető a nap kellemes melege. A nappali hőmérséklet eléri a kellemes 15 °C fokot, áprilisban pedig már 20 °C fok körül alakul és még erősebben süt a nap. Aki április hónapban látogat el a horvát tengerpartra gyönyörű színek látványát élvezheti, hiszen ilyenkor kezdenek virágozni a fák és bokrok. Májusban ez a kellemes melegedő idő egyre inkább hasonlít az igazi nyári időre, nem ritka a 30 °C fokot elérő hőmérséklet.

Csapadék

Horvátország tengerparti területeit az jellemzi, hogy az egész éves csapadék nagyobb része a hűvösebb hónapokban esik, októbertől márciusig. A csapadék leggyakrabban eső formájában jelentkezik. Tavasztól kezdődően viszont egyre kevesebb esőre számíthatunk. Természetesen ilyenkor is kialakulhat nedvesebb időjárás, mely mindig az aktuális ciklonok és anticiklonok erejétől és gyakoriságától függ.

Szél

A csapadékhoz hasonlóan, a szeles időjárás is leginkább a téli, hidegebb hónapokat jellemzi, de az év többi szakaszában is jelentkezhet. Az egyik legismertebb adriai szél a bóra, mely a szárazföld felől fúj a tenger felé. A bóra hűvös és száraz szél, utána mindig derült időre számíthatunk. Leggyakrabban reggel kezdődnek a váratlan széllökések, melyek 11 m/s sebességet is elérhetik, majd pár óra múlva elcsendesednek. A jugo délirányból érkező szél, a tenger felől fúj a szárazföld irányába. Állandó sebesség jellemzi, egyenletes és viszonylag nagy hullámokat képez a tenger felszínén, melyek a nyílt tenger felé eső részeken a legerőteljesebbek. Tavasszal gyakrabban találkozhatunk jugoval, mint nyáron és sokszor esős időjárás követi. Tavaszi utazásunk előtt ezért mindig érdemes tájékozódni a várható időjárásról.

Hova érdemes utazni tavasszal Horvátországban?

A tengerpartot már tavasszal is meglátogathatjuk – minél délebbre ereszkedünk annál melegebb lesz az idő. A bevállalósabbak akár fürödhetnek is, bár a 16-17 fokos tenger még elég hűvös. Ha a klasszikus módon nem is strandolunk, azért tavasszal is kellemes a parton sétálni, ücsörögni, napozni.

Ha csak pár napot szánunk egy tavaszi horvátországi kiruccanásra, akkor az Isztriai félsziget például nagyszerű célpont, mert Magyarországhoz viszonylag közel van. Rengeteg kirándulóhelyet találunk a félsziget belseje felé is, ahonnan csodás a panoráma az Adriai tengerre. Útnak indulhatunk gyalogosan vagy kerékpárral.

Másik kedvelt célpont a Plitvicei tavak, mely egy különleges tórendszer Karlovac város közelében. A nemzeti park egész évben látogatható, de tavasszal és nyáron éri el szépségének csúcsát.

Miért érdemes tavasszal Horvátországba utazni?

  • Mert az idő kellemes, pár fokkal melegebb, mint nálunk.
  • Nagyokat kirándulhatunk, élvezhetjük a friss levegő előnyeit.
  • Nincs még tömeg, maximálisan kikapcsolódhatunk, feltöltődhetünk.
  • Kedvezőbb áron foglalhatunk szállást, mint főszezonban és ekkor még a kínálat is nagyobb.
  • Ilyenkor valamivel olcsóbb az autópálya díj és olcsóbbak a belépők a nemzeti parkokba is.

Mire lesz szükségünk ha tavasszal megyünk a tengerre?

A nap már tavasszal is erősen süt, ezért a naptej is jól jöhet. Legyen nálunk esőkabát és vízálló cipő, de fürdőruha is, mert sose lehet tudni 🙂