Booking.com

A mediterrán Rab sziget strandjai közt sok a homokos strand, ami miatt Rab gyerekkel szuperjó, sőt! Nyaralás Rab szigeten egyenlő a teljes kikapcsolódással. Az adriai szigetek közül Rab rendelkezik a legtöbb homokos stranddal. Rabon mindenki megtalálhatja a maga kedvenc strandját: a sziget homokos strandjai többségében az északi oldalon vannak, a nyugati részre a sziklás part jellemző, míg a délire az apró kavicsos. Ugyanakkor a sziget tagolt partja számtalan pici, eldugott öblöt rejt – ezeket felfedezni különleges élmény. Rab szigeten forró nyarak és festői szépségű táj gondoskodik arról, hogy kiszakadjunk a mindennapokból.


Tudtad, hogy Rab szigetet a boldogság szigetének is nevezik? Itt az ideje, hogy te is kivedd a részed. Kezdj hozzá egy jó szállással itt!


Rab sziget elhelyezkedése

A Kvarner öböl déli részén található: Krk, Cres és Pag szigetek veszik körül. A szárazfölddel párhuzamosan terül el és a Velebiti-csatorna választja el tőle. A szigetre komppal tudunk áthajózni, mely főszezonban kb. félóránként indul és 20 perc a menetideje.


Utazás Rabra autópályán és komppal

Ha autópályán haladunk, Magyarországról durván 600 km kell autóznunk, hogy megérkezzünk Rab szigetre. Letenye felől előbb Zágrábig kell utaznunk (ennek díja 2019-ben 47 kn), majd rátérünk az A1 autópályára, ahonnan a Žuta Lokva kijáraton hajtunk ki (2019-ben 66 kn). Személyautóval összesen oda-vissza irányt számolva 226 kn az autópálya díja, ez kb. 10.000 Ft-nak felel meg (2019-ben). Ehhez még hozzá kell adnunk a komp díját! A szárazföld és Rab sziget között (Stinica és Mišnjak települések között) komp közlekedik. A komp díja személyautónként 98 kn, plusz 17 kn felnőtteknek és 7 kn 3-12 éves gyereknek. Oda-vissza a kompozás ~12.000 – 13.000 Ft körülre jön ki, attól függően hány személy utazik.


Rab sziget települései

Rab sziget területe 93,6 km², legnagyobb szélessége 11 km, hossza 22 km, azaz maga a sziget elég kicsi. Ennek előnye, hogy a tenger egyik településtől sincs messze. Települései közigazgatásilag két község alá rendeződnek, melyek közül Lopar önálló, a többi település pedig Rab város alá tartozik, ami egyben a sziget fővárosa is. Barbat, Banjol, Rab, Mundanije, Palit, Kampor és Supetarska Draga tartozik Rab főváros (Grad Rab) alá.


Néhány érdekes látnivaló Rab szigeten

Történelmi városközpont

Rab város óvárosát négy harangtorony uralja, ezek a Nagyboldogasszony katedrális tornya, Szent János templom tornya, Szent András torony és a Szent Jusztina templom tornya. A várost a rómaiak alapították, tipikus középkori város, melyet városfal vesz körül. Számos templom, kis kápolna színesíti az óvárost, melyek közül némelyik már eredeti funkciójától eltérően működik, pl. múzeumként vagy lapidáriumként.

Szt. András kolostor

Szintén Rab óvárosában találjuk a Szt. András kolostort, melyet még a 11. században alapítottak. Ma egy kiállításnak ad helyet. A kiállított olajfestmények 1638-as évekbeli rab-szigeti motívumokat ábrázolnak. A kolostorban még ma is apácák élnek.

Városi loggia és óratorony

A reneszánsz stílusú városi loggia 1509-ben épült. Ez gyakorlatilag egy oszlopokkal körbevett tágas terasz, mely egészen 1797-ig a város központját képezte. A loggiával egyidőben épült a városi óra is, mely a mai napig működik.

Nagyboldogasszony katedrális

Nagy valószínűséggel a 4. században épült, később román stílusban újították fel. A főoltár feletti cibóriuma különféle stílusjegyeket hordoz magán. Különösen értékes festmények és relikviák találhatóak benne, melyek közül a legjelentősebb a sziget védőszentjének, Szt. Kristófnak koponyája.


Rab sziget legszebb strandjai

Lopar – Rajska plaža

Kétség kívül ez Rab sziget strandjai közül a legismertebb, legnagyobb és legnépszerűbb homokos strand. Gyakran említik top 10-es listákon is, mint az egyik “kötelező” strandot Horvátországban. Másfél kilométer hosszan terül el a San Marino szomszédságában. Minden igényt kielégítően fel van szerelve nyugágyakkal, napernyőkkel, bárokkal, sportolási lehetőségekkel, éjjelente pedig zenés programokkal várja a nyaralókat.

Lopar – Livačina

A fentebb említett Rajska plaža közvetlen szomszédságában helyezkedik el a Livačina strand. Az árnyékot adó fák között itt is találunk vendéglátóipari egységeket, azonban ez a strand kevésbé zsúfolt, alkalmasabb az ellazulásra. Aki méginkább intimebb, nyugalmasabb körülmények között strandolna, sétáljon tovább a gyönyörű part mentén, ahol eldugott öblök sorakoznak egymás után.

Lopar – Ciganka

A Ciganka strandon homokos és sziklás rész is van, így választhatunk, hogy a forró homokon vagy a sziklán elterülve napozunk. A nudizmus engedélyezett, de nem elvárt. A strandot autóval közelíthetjük meg, majd parkolás után, az utolsó 100 m gyalogosan tehetjük meg.

Kampor közelében – Suha punta

A Suha punta strand Rab sziget talán legszebb részén található. Ez az erdővel borított kis félsziget ideális a kerékpározás szerelmeseinek, mert a biciklizésre kijelölt utak az erdő árnyékában vezetnek szebbnél szebb eldugott öbölhöz, ahol bármikor strandolhatunk.

Kampor – Mel

A Kamporban található Mel strand finom homokjáról ismert. Több vendéglátóipari egység található itt, ami miatt még inkább népszerű kisgyermekkel érkezők körében.

Barbat na Rabu közelében – Pudarica

Pudarica egy homokos strand Barbat település közelében, Barbat központjától 4 km-re található. Ezen a strandon néhány vendéglátóipari egység található valamint árnyékot adó fák.


Szállás Rab sziget varázslatos helyein

Rab szigeti szállások: hotel, apartman, kemping.

Lopar kedvelt szálloda komplexuma: San Marino Sunny Resort by Valamar

A fentebb említett igen népszerű Rajska plaža (Paradise beach) csupán 100 m távolságra van innen. Étteremmel és légkondicionált szobákkal várja vendégeit a hotel, nem beszélve a gyönyörű természeti környezetről. Tekintsd meg a szálloda szabad kapacitásait itt.

Hangulatos hotel 30 m-re a strandtól: Hotel Villa Barbat

Barbat településen – igazán különleges hangulatú helyen – található ez a remek hotel, ahol a helyi specialitásokat is végigkóstolhatjuk. Részletes leírás, képekkel itt.

Szállás Rab szívében: Arbiana Heritage Hotel

Igazán rendkívüli ez a mesés helyen található hotel, pihenésre tökéletesen alkalmas. Nézd meg mit írnak róla, akik már jártak itt.

Apartman, magánszálláshely Rab szigeten

Apartman bérlése, azért előnyös, mert ha kedvünk tartja, önellátó módon is étkezhetünk. Sok helyütt grillezési lehetőség is van.

Apartment Lopar szállás részletes leírása és foglaltsága itt.

Apartments Mirjana rendkívüli helyen, további részletek itt.

Apartments Boric Lopar legjobb szálláshelyei közé tartozik. Leírás, szabad kapacitás itt.

Captain’s Apartment szuper helyen, több részletért kattints ide.

Apartment Graso a homokos strandhoz közel található. Csekkold a kapacitását most!

Még több apartman Rab sziget bámulatos helyein itt!

Rab szigeti kempingek itt!


Tipp: Lopar településről komp járat közlekedik a szomszédos Krk szigetre. Érdemes áthajózni, körbenézni ott is! Ha netán Rab sziget számodra túl messze van, ide kattintva megtudhatod melyik a Magyarországhoz legközelebbi tengerpart.