Booking.com

Isztria látnivalók tekintetében sok meglepetést tartogat számunkra. Az Isztriai-félsziget Horvátország tengerpartjának északi részén található – hangulatos tengerparti városai és szebbnél szebb strandjai rendkívül vonzóvá teszik. Vannak azonban olyan természeti kincsei is melyekről ritkábban hallhatunk, írásunkban ezekre fókuszálunk.


1. Az Isztriába nyúló Lim-csatorna vagy Lim-fjord

Az Isztriai-félsziget nyugati partján helyezkedik el a Lim csatorna vagy Lim-fjord (horvátul Limski kanal), Vrsar és Rovinj között. Nevét a latin limes szóról kapta, melynek jelentése határ. A Lim csatorna igazán érdekes természeti képződmény, 12 km hosszan nyúlik be a félsziget belsejébe. Mindkét oldalán meredek dombok emelkednek, melyek néhol a 200 m magasságot is elérik. 120 méteres magasságban egy barlangot találunk, mely egy egykor itt élő szerzetesről, Romualdról kapta nevét. Kerékpárral, gyalogosan vagy szervezett kirándulás keretében látogathatjuk meg. Ha a Lim-fjord szomszédságában szállnál meg, egy rendkívüli vrsari szálláshelyet ajánlunk figyelmedbe: Sun Garden Premium apartmanok. Részletes leírás és képek a szállásról itt.

2. Palud, madárrezervátum az Isztrián

Rovinjtól csupán 8 km-re helyezkedik el ez a különleges madárrezervátum, mely szintén az Isztria egyik kincse. A 210 hektárnyi területen elterülő rezervátumban több mint 200 különböző madárfajt jegyeztek fel. A parkban tilos a vadászat.

3. Kamenjak fok (rt Kamenjak), az Isztria legdélebbi pontja

A sajátos szépségű Kamenjak fok az Isztria legdélebbi csücske. Az Isztria fővárosaként emlegetett Pula városától csupán 10 km távolságban található. 3,4 km hosszú, tagolt partja számtalan festői öbölnek, eldugott strandnak ad otthont. A kristálytiszta adriai víz a sziklás környezettel karöltve remek helyszín ahhoz, hogy elfeledkezzünk a stresszes hétköznapokról. Szállj meg a közelben található Residence Kamenjak szálláshelyen! Csupán 100 méterre található innen a Rt Kamenjak Természetvédelmi Park bejárata. További részletek és képek itt!

4. Mramornica barlang

Isztriai nyaralásunk alatt feltétlenül látogassuk meg ezt a csodás cseppkőbarlangot, mely Brtonigla település közelében található, Novigradtól 9 km-re. Az egyik legnagyobb földalatti „csarnok” sok érdekes látnivalót rejt. A barlang turisták részére kiépített útvonallal rendelkezik, ahonnan a tekintetünk újra és újra a távolabbi titokzatos részekre téved. Néhol akár 13 méter magas cseppköveket is láthatunk. Remek program esős idő esetén!

5. Motovuni erdő, Horvátország híres szarvasgomba lelőhelye

A Motovuni erdő (horvátul Motovunska šuma) az Isztria középnyugati részén található, a Mirna folyó mentén. Motovun környékén nagyszerű kirándulási lehetőségek várnak. Az erdőt az egyik leghíresebb horvátországi szarvasgomba lelőhelyként tartják számon. A földalatti gombák minősége a legjobb olasz és francia gombákéval vetekszik. Szezonjuk szeptembertől decemberig tart. A tengerpart innen 25-30 km távolságra van, cserébe gyönyörű a természeti környezet. Szállj meg a Loggia Apartmanban, ugorj le a partra csobbanni vagy járd a természetet. Részletes leírás itt.

6. Istarske toplice, gyógyfürdő Isztria szívében

A Mirna folyó völgyében, az Isztria északnyugati részén található ez a csodás gyógyfürdő. Porečtől 35 km-re, a Szlovén határtól 10 km-re fekszik. A gyógyvíz 14-féle összetevőt tartalmaz, melyek nagyrészt kénes ásványi anyagok. Enyhén radioaktív hatása miatt kiemelkedik a többi termál forrás közül. A fürdő közvetlen közelében található Mirna hotel egy és kétágyas szobákkal várja vendégeit. További részletek és képek a hotelről itt.

7. Učka Nemzeti Park, Horvátország egy védett területe

Opatija közelében helyezkedik el, hivatalos horvát elnevezése Prirodni Park Učka. A parkon belül több tanösvényen és sétányon haladhatunk végig. Legmagasabb csúcsai a Vojak, mely 1401 m magas, és a Veli Planik melynek magassága 1272 m. 1999. óta természetvédelmi területként van bejegyezve. Csodás kilátásban lehet részünk ha meglátogatjuk ezt a kihagyhatatlan horvátországi parkot, különösen a Vojak csúcsot, melynek tetején kilátó van.

8. Körtúra az Isztria közepén, Gračišće

Gračišće-ből indul a Szent Simon út (horvátul staza Svetog Šimuna) melynek hossza 11,5 km. Ha Gračišće-ből indulunk, akkor az út eleinte ereszkedik, majd ismét emelkedik, míg újra a kiindulóponthoz érünk. Az egész út viszonylag könnyen megjárható, útközben pedig végig természetvédelmi területen haladhatunk át. Az út egy részén patak mellett haladunk és a Sopot vízeséssel is találkozunk majd.

9.  Feštinsko kraljevstvo cseppkőbarlang az Isztrián

Az Isztria közepén található kis barlangot 1930-ban véletlenül fedezték fel földművelés közben. A barlang 20 perc alatt bejárható, benne egy csarnok található, melynek alakja ovális. Hossza 67 m, szélessége 27 m, az átlaghőmérséklet pedig 13-15 fok. Rengeteg érdekes alakú cseppkővel találkozhatunk itt, mint pl. a „denevér szárnyaival” vagy a „varázsló kalapjával”.

10. Pazinska jama, drótkötélpálya a szakadék felett

Pazin városka az Isztria kellős közepén fekszik. A városban található az egyik legjobb állapotban megőrzött középkori kastély, mely alatt egy rendkívüli szépséggel megáldott szakadék található. Itt végigsétálhatunk egy 1300 m hosszú tanösvényen vagy ha az izgalmat keressük, lehetőségünk van drótkötélpályán „átrepülni” a szakadék felett. Összesen négy pálya van, az első kettő 80 m hosszú, a harmadik már 220 m, míg a negyedik a leghosszabb, 280 m. Ez utóbbi egyben a leggyorsabb is, itt már elérjük az 50 km/h sebességet. Tipp: Szállj meg a családbarát Middle Istra szálláshelyen és fedezd fel a környéket! Képek és szabad férőhelyek itt!

Kellemes kikapcsolódást 🙂

Tudtad, hogy az Isztrián is vannak homokos strandok? Katt ide és tudd meg hol!