Poreč, az Isztriai félszigeten található városka, nincs is olyan messze hazánktól! A magyar-horvát határtól, Letenyétől pl. 360 km kell autóznunk. Ennek köszönhetően rövidebb utazás alatt megközelíthető, így remek választás lehet gyerekkel nyaraló családoknak.

Szállás Poreč tengerpartján?

Booking.com

Poreč (Porecs), az Isztriai félsziget egyik legizgalmasabb városa! Horvátország tengerpartjának északi részén található, az Isztriai félsziget egyik legnépszerűbb és igen kedvelt városa, melyhez közigazgatásilag számos kisebb környező település tartozik (pontosan 53 darab). Poreč az a város, ahol egy időben lelhető fel gazdag kulturális örökség és számtalan szórakozási lehetőség. Az éjszakai élet kedvelőit például klubbok, bárok, diszkók sora várja nem csak a város központjában, de az attól kicsit messzebb található üdülőövezetekben is.

Poreč óvárosa sok látnivalót rejt

Óvárosa sok tekintetben megőrizte római kori vonásait. Két legfontosabb utcája a Decumanus és a Cardo Maximus a mai napig őrzi eredeti utcaképét. Az összes látnivaló közül magasan kiemelkedik Poreč bazilikája, mely díszes mozaikképeiről ismert. Névadója Eufrázius (Euphrasius), Poreč egykori püspöke.

A legértékesebb látnivaló Poreč óvárosában: Eufrázius bazilika

A szent Eufrázius bazilika mai helyén már a keresztényüldözések idején is imaház működött. A IV. században bővítették a templomot először, majd az V. században háromhajós templommá alakították. Ez az építmény viszont statikailag nem volt biztonságos, ezért Euphrasius poreči püspök lebontatta (542. és 553. között), majd a régi alapokra építtette a jelenlegi bazilikát. Az épület több részén, valamint a bazilika szentélyében csodaszép mozaikképek láthatóak, melyek az egyik legjelentősebb bizánci műemlékvárossá emelik Porečet. A mai bazilika 1997.-től az Unesco világörökség része.

A bazilika a hét minden napján látogatható. Harangtornyából csodaszép a kilátás Poreč városra és a környékre. Szezontól függetlenül a belépő felnőttek részére 40 kuna, iskolás korú gyermekek részére félárú jegyet kell venni.

Tipp: foglalj szállást a bazilika közelében! Kattints és nézd meg melyik szállás tettszett másoknak!

Poreč másik kincse: az Isztriai parlament

Az egykori parlament épületében ma kiállításokat és rendezvényeket tartanak. A barokk stílusú építmény udvarában egy kora kereszténykori padlómozaikot is felfedeztek, mely a feltételezések szerint a Sv. Tome Apostola templom dísze lehetett.

Az egykori városfalak közül, három jelentős torony emelkedik

Poreč várost a 18. századig teljesen körbekerítették a városfalak. A városfalak egy része még ma is látható. Három torony áll még ma is: a Körbástya, az Ötszögletű bástya és az Északi torony. Mindhárom építmény a 15. században épült, közülük a Körbástya turisták részére is látogatható.

A Forum helyén ma a Marafor tér található

A Decumanus utca végéhez érkezve a Marafor téren találjuk magunkat, mely az egykori Forum helyszíne. A parkban még ma is megtaláljuk az 1. századból ránk maradt Neptun szentély romjait. A Marafor téren (mint ahogy a Matija Gubec téren és a Cardo utcában) több palotát is felfedezhetünk, melyek román és gótikus stílusban épültek.

Romaneszk ház, egy megmaradt román kori lakóház

A Marafor tér közvetlen közelében, de még a Decumanus utcán találjuk ezt a 13. században épült lakóházat (Romanička kuća). Az évek során többször hozzáépítettek, átépítették. Valószínűleg a 18. században eset át nagyobb átalakításon, ekkor kapta a jellegzetes fa erkélyét is. A fa erkély nagyon jellegzetes eleme az épületnek, mégsem az épület eredeti része. A ház a sok változás ellenére is megőrizte a román kori lakóházak jellegzetességeit. Alaprajza egyszerű és szabályos, belső válaszfalak nem találhatóak benne. A házban ma néprajzi kiállítást tekinthetünk meg.

Fontos az óváros közelsége? Keress foglalható szállást itt!

Egzotikus látnivaló az óvárosban: akvárium és terrárium

Ha a gyerekek már unják a sok óvárosi látnivalót, templomot, romot… látogassuk meg a poreči akvárium és terráriumot! Remek program, nem csak gyerekeknek! Az óváros fő utcájából, a Decumanus utcából nyíló kis utcában találjuk ezt a szuper helyet, ahol felejthetetlen élményekben lesz részünk. Találkozhatunk édesvízi, adriai és trópusi halakkal, láthatunk homárt, kagylókat és más különleges halakat. A terráriumban többek közt krokodil, iguána és kaméleon várja a látogatókat.

Az akvárium és terrárium pontos címe: Franje Glavinića 4a, 52440 Poreč.

Felnőtt belépő 40 kn, gyerek belépő 20 kn, 3 év alatt ingyenes.

Ha a tenger nem elég hűs: Baredine cseppkőbarlang

Porečtől kb. 10 km-re az Isztiai-félsziget belseje felé haladva, Nova Vas település közelében található a Baredine barlang. A barlangban 300 m hosszú útvonalon tekinthetjük meg a csodálatos cseppköveket. A túra nagyjából 40 perces. A cseppköveken kívül egy különleges állattal is megismerkedhetünk, a barlangi vakgőtével, melyet emberhalnak is hívnak. A barlangban +14°C van, ezért javasolt megfelelő öltözettel készülni.

A Baredine cseppkőbarlang áprilistól októberig minden nap látogatható, kb. félóráként indulnak a túrák.

Aquapark Poreč határában

Ha a tengeri fürdőzés mellett vágyunk egy kis csúszdás izgalomra is, feltétlenül keressük fel a 2015-ben épült Aquacolors aquaparkot. A gyerekek egész biztosan élvezik majd. 13 hatalmas vízi csúszda várja a látogatókat, melyek hossza összesen közel egy kilométert tesz ki. Kettő hatalmas medence is található a parkban, melyek közül az egyik a pihenésre vágyók, a másik a csúszdázók számára van fenntartva. A kisebbek a játszótéren is megtalálják majd a kedvenc játékukat, nagyobbak a lusta folyóban lubickolhatnak.

Az aquapark pontos címe: POREČ Molindrio 18, 52440 Poreč.

Bővebb információ www.aquacolors.eu oldalon.

Strandok Poreč tengerpartján

Poreč számtalan strandolási lehetőséget nyújt látogatóinak. A strandok többsége sziklás, sokszor betonozott felületekkel és előfordul az apró kaviccsal fedett strand is. Nem ritka a három kombinációja egy strandon belül. Poreč strandjainak többsége ajánlott fiataloknak, sportolni vágyóknak, idősebbeknek és családosoknak. Egy esti séta a part mentén és mindenki rátalál a maga kedvencére.

Kirándulás tipp

Ha Porečben nyaraltok és szívesen kirándultok, látogassátok meg a Limski kanal vagy Lim-csatorna nevű érdekes látnivalót, melyet az Isztria fjordjaként is szoktak emlegetni. Ha az Isztriai-félsziget belsejét is szívesen felfedeznétek, akkor itt olvashatsz néhány ötletet barlangokról, drótkötélpályáról, stb. A másik szinte kötelező állomás a közeli Rovinj, mely igazi mediterrán hangulatú pezsgő tengerparti város.

Népszerű szállások Poreč és környékén

Gyerekkel utazó családoknak a legjobb ár-érték arányban ajánljuk a következő oldalon található szállásokat: Szállás Poreč. Köztük is a legjobbak a következők:

Apartments Timi – az óvároshoz közel, a Borik strandtól 300 m-re. A négyfős erkélyes apartman gyerekekkel ideális. Képek az apartmaról és foglaltság ellenőrzése itt.

City Center Premium Apartment – egy igazán nagyszerű és tágas apartman, mely a város szívében található. Képek és foglalás itt.

Apartments Riva – a sétány mentén található ez a szállás, mely csodaszép kilátással várja vendégeit. Olvasd el a vendégek véleményét itt!

Apartments Gemma – a tengerhez közel található apartman nagyszerű szállás gyerekkel nyaralóknak! Kattints ide további képekért, információkért!

Apartments Marizela – Poreč összes látnivalója és programok széles választéka van a szállás közelében, a tenger pedig csak 350 m. Nézz utána mi az ami még foglalható itt.

Kiemelt kép: pixabay