Booking.com

Zadar az egyik legjelentősebb dalmát város, mely egyben Dalmácia fővárosa is. 75 000 lakosával Horvátország ötödik legnagyobb városaként tartják számon. A következő látnivalók, programok fejthetetlen élményt tartogatnak számunkra, akkor is ha csak kettesben nyaralunk, de Zadarban tökéletes lesz a családi nyaralás is.

Zadar tengerpartja és strandjai

Mikor az ember gyerekkel megy nyaralni, az egyik legfontosabb szempont a strand, azon belül is a leggyakoribb kérdés: milyen a part?! Nos, Zadarban többnyire kavicsos strandokkal találkozunk. Jó hír viszont a homokos partot kedvelőknek, hogy a zadari riviérán is akad homokos tengerpart. Zadar városától északra pl. Nin és Privlaka településeken találhatunk nagyszerű homokos strandokat. A Zadarban található Borik strand pedig részben homokos, részben kavicsos. Itt egy kisebb aquapark is van, több bár is található a közelben és bérelhetünk felszerelést. A Kolovare Hotel strandja szintén rendelkezik homokos résszel a kavicsos mellett. Ez egy 2 km hosszan elterülő strand, autóval is megközelíthető, a parkolóban pedig mindig találni szabad helyet. Szintén kavicsos az Uskok strand, melyet ideális gyerekkel felkeresni. A Maestrala strand az óvárosra nyíló kilátással kecsegtet, míg a Punta Bajlo strandon – mely egyébként gyönyörű, sziklás – a hajók forgalmát figyelhetjük meg. Ha nem csak kifejezetten Zadarban strandolnál, nézz szét az alábbi településeken szállás ügyben: Nin, Privlaka, Petrcane, Kozino, Bibinje, Sukosan, Sveti Petar na moru, Biograd na Moru.

Látnivalók Zadar óvárosában, séta a sikátorokban

Aki Zadarban vagy a közeli települések valamelyikén nyaral, nem hagyhatja ki Zadar óvárosát! A hangulatos óváros egy kicsi félszigetre épült. Méretei lehetővé teszik, hogy gyalogosan kényelmesen körbejárjuk. Az óváros szélessége 500 m, hosszúsága 1000 m – hangulata, szépsége és ezzel nekünk nyújtott élménye pedig csillagos ötös. Zadar látnivalók tekintetében itt sok különlegességet kínál: műemlékek, sikátorok, mediterrán életérzés jellemzi. Amíg a gyerekek fagyiznak vagy a szűkös utcákat csodálják, mi felnőttek útba ejthetünk néhány fontosabb épületet, teret, látnivalót. Akár meg is szállhatunk az óvárosban, így mindig az események központjában maradunk: a legjobb óvárosi szállások itt!

Zadar központi tere az óvárosban: Népek tere (Narodni trg)

A Népek tere még a 13. században alakult, azóta is a közélet középpontja. A teret három fontosabb épület uralja: közülük a Városháza 1934-ben épült. A Városi loggia épületét még 1565-ben emelték, ma a képzőművészeti élet középpontjaként funkcionál. A Városi őrség épülete 1562-ből származik, óratornya pedig 1798. óta díszíti a teret. Szintén kiállításoknak ad otthont.

A Népek tere egy pályázat alkalmával elnyerte a “Legszebb horvát tér” címet.

A fő sétálóutca: Široka ulica

A Népek terétől induló utca, Zadar sétálóutcája (Široka ulica=Széles utca) rengeteg üzlettel, kávézóval, étteremmel várja a turistákat. Az óvárosban kalandozva biztosan nem fogjuk tudni elkerülni. A sokat megélt utca egykori neve Kalelarga (vagy olaszul Calle Larga), ami a zadariak számára többet jelent, mint egy egyszerű utcanév. Ez az utca ma Zadar egyik jelképévé nőtte ki magát, ahol élénk társasági és kulturális élet zajlik és ahol már sok legendás szerelem született.

A Szent Anasztázia katedrális harangtornya Zadar egyik ismert látnivalója

Zadar híres épülete, a Szent Anasztázia katedrális, Dalmácia legnagyobb temploma. Még a középkorban kezdték építeni, de a befejezés egészen 1892-ig nyúlt. A háromhajós épület középső része háromszor szélesebb, mint a két oldalsó rész, belseje monumentális. 2010. óta a katedrális orgonával is büszkélkedhet. A harangtoronyba érdemes felsétálni, gyönyörű kilátás tárul majd elénk.

Komolyzenei előadások a Szent Donát körtemplomban

Zadar szintén ismert műemlék épülete a Szent Donát templom. Ma már nincs szakrális funkciója, viszont kiváló akusztikai adottságai miatt komolyzenei koncerteknek ad otthont. Ha mégsem rajongunk a komolyzenéért, azért beugorhatunk körbenézni, mert ez Európa egyik legfontosabb preromán temploma.

Hallgassuk meg a tenger zenéjét

Az óvárost bejárva a Tengeri orgonánál megpihenhetünk. Igazi különlegesség ez a természeti erő által megszólaltatott hangszer. Egy 70 méteres orgonáról van szó, melynek sípjai a tengerparton elhelyezett lépcsőfokaiban találhatóak. Ahogyan a tenger hullámzik, úgy szólalnak meg a sípok.

Különleges látnivaló: A Nap köszöntése

Rögtön a Tengeri orgona mellett találjuk a Nap köszöntése nevezetű alkotást. Horvátul Pozdrav Suncu a neve és ugyanaz az alkotó tervezte, mint a Tengeri orgonát. Érdemes úgy időzítenünk a sétát, hogy naplementekor érkezzünk, ugyanis az óriási napelemek nappal begyűjtik a fényt, sötétedéskor pedig érdekes fényjáték veszi kezdetét.

Izgalmas és vicces látnivaló: Illúziók Múzeuma

Igazán sok meglepő élményben lesz részünk, ha meglátogatjuk ezt az érdekes és mulatságos múzeumot. Optikai csalódások és illúziók gondoskodnak arról, hogy felnőttek és gyerekek egyformán jól szórakozzanak. Ha készen álltok a kalandra látogassátok meg. Cím: Zadar, Poljana Zadarskog Odbora 2.

Szállás Zadar és környékén

Zadar legjobb hotelei: Art Hotel Kalelarga, Hotel Niko, Hotel Mediteran. Nézd meg mit mondtak róla mások vagy nézd meg az összes hotelt Zadar és környékén.

Családbarát apartmanok Zadar környékén. Lehet, hogy pont köztük találod a számotokra legjobbat.

Booking.com

Zadar túl messze van? Kattints és olvass közelebb található tengerparti helyekről: Poreč, Rovinj, Krk sziget, Rab sziget, Opatija, Crikvenica.

Tipp: ide kattintva megtudhatod melyik a Magyarorszához legközelebbi tengerpart.

Kiemelt kép: pixabay