Horvát autópálya díjak: tudtad, hogy Horvátország autópálya matrica helyett fizetőkapus rendszert üzemeltet? Ennyi a főbb úti célok autópálya díja 2020-ban.


Horvát autópálya díjak 2020-ban személygépkocsival

Személyautóval Letenye felől, azaz a magyar M7-es autópálya Nagykanizsa irányából érkezve, néhány népszerűbb célpont autópálya díja egy irányba a következőképpen alakul. Letenyénél a határt átlépve a horvát oldalon Goričan településtől indul az A4 autópálya. 1 horvát kuna (kn) ≈ 45 Ft.

Úti cél az Isztriai-félsziget:

A4 Goričan – A9 Pula: 181 kn

A4 Goričan – A9 Umag: 195 kn

A4 Goričan – A6 Rijeka: 124 kn

Krk híd díja (Krčki most):

35 kn/személyautó

Rab, Pag szigetek felé:

A4 Goričan – A1 Žuta Lokva: 113 kn

Zadar és környéke:

A4 Goričan – A1 Zadar: 186 kn

A4 Goričan – A1 Šibenik: 216 kn

Split, Makarska és Dalmácia (Brač, Hvar):

A4 Goričan – A1 Dugopolje (Split): 247 kn

A4 Goričan – A1 Zagvozd (Makarska): 272 kn

A4 Goričan – A10 Čarapine (Dubrovnik): 304 kn

A fenti autópálya díjak egy irányra vonatkoznak és tájékoztató jellegűek. A legpontosabb aktuális információkat mindig a horvát autópálya kezelő (HAC) honlapjáról érhetjük el a következő linkre kattintva: HAC.

Még nem döntötted el merre indulj? Tájékozódj látnivalókról, strandokról itt: Poreč, Pula, Rovinj, Opatija, Krk sziget, Rab sziget, Zadar

Hol és hogyan fizetjük a horvát autópálya díját?

Horvátországban fizetőkapus rendszer működik az autópályákon, így autópálya matrica vásárlásra nincs szükség. Az autópályára való belépéskor kapunk egy bizonylatot, melyet kilépéskor/kihajtáskor felmutatunk és az alapján fizetjük az igénybe vett autópálya szakasz árát. Az autópálya díj fizetése tehát kihajtáskor történik.

Horvátország autópálya hálózat térkép

Milyen fizetési módok közül választhatunk a horvát autópálya használatakor?

Amennyiben készpénzben szeretnénk fizetni, euróban vagy kunában van rá lehetőségünk. Fizetni lehet még bankkártyával a következő kártya típusokkal: VISA, Master Card, Maestro, Diners Card, American Express, INA kártya, MOL kártya – valamint ENC készülék segítségével.

Szeretnéd tudni hol van homokos tengerpart Horvátország területén?

ENC készülék: segít elkerülni a dugót a horvát autópályán

ENC készüléknek nevezik azt a horvát autópálya kütyü névre keresztelt kis szerkezetet, melynek segítségével elkerülhetjük a nyári tumultusban a várakozást a fizetőkapuknál. Aki ENC készülékkel rendelkezik, kihajtáskor külön sávot vesz igénybe, melyen elegendő csak lassítva áthaladni, hogy a kapu felett elhelyezett érzékelő leolvassa és regisztrálja az autóban elhelyezett kütyüt. Leginkább akkor javasolt ilyen készüléket vásárolnunk, ha gyakran utazunk Horvátországba, de van néhány magyar cég is, mely ENC bérbeadással foglalkozik.

Jól jönne az úton ha ismernél egy-két horvát szót? Nézd át hasznos kifejezéseket tartalmazó listánkat!

Kiemelt kép: pixabay