Booking.com

Horvátország nyaralás tekintetében a magyar utazók egyik legkedveltebb célpontja, évről évre egyre többen látogatják a horvát tengert. De vajon miért is?

Horvátország közel van

Horvátország Magyarország déli szomszédja, így hazánkhoz a legközelebb fekvő tengerpartot itt találjuk. Ha Horvátországba utazunk akár 5-6 óra autózás után csobbanhatunk a tengerben (az aktuális autópálya költségekről itt írtunk). Magyarországhoz legközelebbi tengerpart a horvát Adrián az Isztriai-félsziget és a Kvarner régió, pl. Krk és Rab szigetek.

Kíváncsi vagy mennyiért tudsz apartmant foglalni a Magyarországhoz legközelebb fekvő tengerparti területeken? Nézz szét a következő helyeken:

Horvátország gyönyörű

Bár közhely, de valóban így van: a horvát tengerpart gyönyörű. Számtalan kis eldugott öblével valamint a tenger tiszta kék színével páratlan szépséget és hangulatot rejt magában. Igazi paradicsom, ahol mindenki meg tudja találni a maga kis nyugalom szegletét. A tengerparton kívül nemzeti parkjai is tartogatnak számunkra meglepetéseket. Így akinek a célja egy nyaralás Horvátország bármely tengerparti részén, biztosan nem fog csalódni.

Nyaralás kedvező áron

Horvátország tengerpartja számtalan apartmannal várja vendégeit, emellett megszállhatunk hotelben vagy akár kempingben. A tengerpart hossza 1777 km, míg a szigetekkel együtt a 6000 km-t is meghaladja. (Összehasonlításképpen: a Balaton partja 235 km hosszú, míg Horvátországban csak az Isztriai-félsziget 539 km tesz ki.) Éppen ezért Horvátország igazán bővelkedik szálláshelyek kínálatában, hogy mindenki meg tudja találni a saját igényeinek és pénztárcájának megfelelő szállást.

Tiszta tenger, tiszta levegő

Amikor arra gondolunk milyen egy nyaralás Horvátország tengerpartján, elsősorban a tenger tiszta vize ugrik be. A sós víz valóban nagyon jót tesz az egészségünknek, pl. hatásosan gyógyulnak a horzsolások bőrünk felszínén és az ízületekre is kedvezően hat. Ne feledkezzünk el azonban a levegő tisztaságáról sem! Tüdőbetegeknek kifejezetten ajánlott az adriai sós levegőt lélegezni, különösen a szigeteken, ahol kisebb az autóforgalom.

Kitűnő kirándulási lehetőségek

A természet kedvelőinek Horvátország ideális hely, ezért nem csak nyáron érdemes meglátogatni. A tengerparton kívül, remek kikapcsolódási lehetőséget kínálnak a nemzeti parkok az ország kontinentális részén. Ilyen pl. a Plitvicei tavak, de az Isztria belseje felé haladva is számos túraútvonalat, látnivalót találunk. A hegységekben útnak indulhatunk gyalogosan vagy kerékpárral. Bármerre is indulunk hegyi túrára, csodás kilátásunk lehet a tengerre és a szigetvilágra.

Ízletes ételek és italok

A horvát konyhára az a jellemző, hogy a fogásokat területenként másképp készítik, így minden régiónak megvan a maga jellegzetessége. Horvátország belső, kontinentális részén hasonlóan főznek, mint nálunk, míg a tengerparti részeken a mediterrán konyha dominál sok halétellel. Amit viszont turistaként meg kell kóstolnunk bárhol is járunk, az a burek. Általában pékségekben árulják, egy fajta leveles tészta, melyet túróval, hússal vagy spenóttal töltenek. Kiadós ebédet fogyaszthatunk ha pljeskavicát vagy csevapot rendelünk, melyhez ajvár illik. Ha szeretnénk valamilyen különlegességet beszerezni, a tengerparton érdemes olívaolajat vásárolni a helyiektől. Borokban is bővelkedik az ország, mind a tengerparti, mind a belsőbb részeken különleges borvidékek találhatóak. A töményebb italok közül pedig a pálinkáik híresek.

Összességében tehát…

Horvátország gyakorlatilag bármikor jó döntés ha kikapcsolódásra vágyunk. Közelsége és szépsége mellett, a levegő és tenger tisztasága, a helyiek vendégszeretete, valamint kitűnő konyhája mind hozzájárulnak ahhoz, hogy kizökkenjünk a hétköznapok szürkeségéből. Mindezt reális áron, kényelmesen elérhetjük.

Jól jönne az úton ha ismernél egy-két horvát szót? Nézd át hasznos kifejezéseket tartalmazó listánkat!


Indulás előtt végezz kalkulációt! Horvátországi autópályák díja itt!